Joomla kurulum

Joomla 1.5 Beta kurulumunu anlatacağım:

Yine diğer sistemlerde olduğu gibi Joomla 1.5 dosyalarını ftp ye atınız

Kuruluma başlarken, önünüzdeki listeden, tr-TR - Türkçe (Türkiye) seçeneğini seçerek kuruluma başlıyoruz.



Türkçeyi seçip "Sonraki" butonuna tıklıyoruz.
2. aşamada yükleme öncesi kontrollerimizi yapıyoruz, resimde gördüğünüz üzere herşey yeşil ile yazılı yani hostumuz joomla kurulumuna müsait.


Bu esnada herhangi bir eksiklik var ise, joomla eksik olanları kırmızı yazı ile gösterir.
3. Aşamada lisans bilgilerini görüyoruz, Joomla GNU Genel Kamu Lisansı ile dağıtılan "özgür" bir yazılımdır.



Asıl kuruluma şimdi başlıyoruz, veritabanı bilgilerimizi girip joomla kurulumuna başlayacağız.



Eğer hostunuz mysql ve/veya mysqli destekliyorsa, veritabanı türünü seçerek kuruluma başlıyoruz.
Benim hostum hem mysql hem mysqli desteklediği için ben mysql kullanmayı tercih ettim. İsteğe bağlı olarak "eğer" mümkünse mysqli kullanabilirsiniz.
Host adımıza "localhost" yazıyoruz ki, genelde localhosttur. Ancak kayyo gibi sitelerde farklı olabilir, mesela kayyo.com'da mysql01.kayyo.com şeklindedir.
Kullanıcı adına veritabanı kullanıcı adı, şifre kısmına veritabanı kullanıcı şifresini yazıyoruz.
Bunları yaptıktan sonra kontrol için "İzinleri Göster" butonuna tıklıyoruz. Bu buton kullanıcının veritabanı üzerindeki yetkilerini gösterir
Çoğu hostta izin verilmese de bazı hostlar kullanıcının kendi veritabanlarını oluşturmasına(program yardımıyla) izin verir. Benim hostum izin verdiği için izinleri göster butonuna tıkladığım zaman




yazısı çıkmaktadır. Bunun anlamı şu, bu kullanıcı veritabanı oluşturabilir, cpanele gidip de veritabanı oluşturmasına gerek yoktur.

İzinler tamam olduktan sonra, Dil Kodlamaları butonuna tıklayarak "varsa" utf8_turkish_ci'yi seçiniz. Joomla 1.5'in en büyük yeniliği UTF-8 desteğidir. UTF-8 kullanmanız önerilir.



Daha sonra veritabanı adını girerek joomlanın kurulacağı veritabanını belirliyoruz.
Eğer herhangi bir yedekleme yapılacaksa, gelişmiş ayarların üstüne tıklayarak açılan menüde "Eski Tabloları Yedekle" seçeneğini seçiniz



Eğer ayarlarınız doğru ise Joomla sorunsuz kurulacaktır. Sonraki butonuna basıp ileriyoruz.
Sonraki aşamada, Ana yapılandırmamızı yapıyoruz. Bu kısımda site adı, yönetici e-posta ve şifresi gibi detayları belirliyoruz



Alt kısımda görebileceğiniz üzere, Joomla 1.5 için bazı veri bilgileri sözkonusudur. Bunlar, örnek veri yükleme işlemi, joomla 1.5 uyumlu bir veritabanı dosyası(şimdilik kullanmanın anlamı yok zira daha önce 1.5 kullanmadık, yeni bir 1.5 kullanırken bu yedeği kullanabiliriz) ve taşıma betiğidir. Taşıma betiği 1.0 serisinden 1.5'a geçiş için kullanılır. Joomla 1.0'dan 1.5'a geçiş için 1.0'a com_migrator isimli bileşeni kurmanız gereklidir ki bunun anlatımı ileride yapılacaktır(com_migrator %100 başarıya "henüz" ulaşmamıştır"



Sıfırdan kurulum için örnek veriyi yükle butonunu kullanmanız önerilir. Örnek veriyi yükle butonuna tıkladıktan sonra

Örnek veri başarıyla yüklendi ibaresini göreceksiniz. Buradan sonra, Sonraki butonuna tıklayarak kurulumun son aşamasına giriyoruz:



Güvenliğiniz açısından installation dizinini silmeniz önemle rica olunur. Site butonuna tıklayarak siteyi, yönetim butonuna tıklayarak yönetici kısmına girebilirsiniz.
Barbaros Kızılelma