Adalet Bakanlığı - Ceza Tevkif Evleri Genel Müdürlüğü


İnfaz ve Koruma Memuru Neden Yıpranıyor?

İnfaz ve Koruma Memuru; Toplum içinde çeşitli sebeplerden dolayı çevresine uyum sağlayamayan, uyum sağlayamadığı düşünülen ya da insanlara zarar veren şahısların, işlemiş oldukları suça karşılık Türk Adalet Sisteminin vermiş olduğu özgürlügü kısıtlama cezasının infazını gerçekleştigi Ceza İnfaz Kurumlarında Görev yapan Memurlardır.
Toplumun dışladığı, sosyal hayattan kopuk insanlarla uzun bir süre kurum personeli ilgileniyor ve onun topluma kazandırılması için emek sarfediyor. Her türlü çete mensubu, terör suçlusu, uyuşturucu kaçakçısı, vb. suçlardan tutuklananlar uzun bir süre Ceza İnfaz Kurumunda kalıyor. Bunlarla Ceza İnfaz Kurumu içerisinde ilgilenmek zorunda kalan İnfaz ve Koruma Memurları hem bedenen hem de psikolojik olarak zarar görmektedir. Her gün haberlerde izlediğimiz ürkerek,iğrenerek baktığımız olayları gerçekleştiren şahıslarla Cezalarını İnfaz ettikleri süre boyunca onlara Kanun çercevesinde gerekli ihtiyaçlarının giderilmesinde görevli olan Biz İnfaz ve Koruma Memurları genelde bu uzun süreç boyunca yıpranmaktadır. Her ne kadar Medyada iyi lans edilmesekte Bizler Bu Toplumun Güvenliğinde belki de en fazla ve en uzun görevi üstlenen TÜRKİYE CUMHURİYETİ 657 Devlet Memurlarıyız.

Yapılan görevin niteliği, ceza infaz kurumlarının fiziki yapısı ve tutuklu-hükümlü profili göz önüne alındığında ceza infaz kurumları personeli benzer görev yapan kolluk kuvvetleri gibi emniyet ve güvenlik hizmetleri sınıfında olmalıyken, idari hizmetler sınıfına dâhil edilmiştir. Bu durum ise gerek mali haklar, gerekse özlük hakları ve sosyal haklar bakımından bazı yoksunlukları beraberinde getirmiştir.

Bizler zaman geldi ceza evinde yatan hükümlüler için hem baba, hem psikolog bazen de arkadaş olduk. Onların sıkıntılarını, dertlerini dinledik. Bugün Ceza İnfaz Kurumlarında psiko-sosyal birimi, sağlık birimi, eğitim birimi gibi birimler açılarak hükümlü ve tutukluların daha iyi şartlarda cezalarını tamamlamaları ve topluma kazandırılması amaçlanmaktadır. Son yasalaşan hükümlü ve tutukluların eş ve çocukları ile özel odada kalma ve görüşme imkânı da verilmiş ayrıca denetimli serbestlikle ilgili çeşitli değişiklikler yapılmıştır. Bizler bunlara karşı değiliz ancak İnfaz ve Koruma Memurlarının çalışma şartlarıda göz önüne alınmasını istiyoruz. Yapılan görevin niteliği, ceza infaz kurumlarının yapısı ile birlikte tutuklu ve hükümlü profili göz önüne alındığında görev yapan bizlerin güvenlik hizmetleri sınıfında yer almamız gerekirken maalesef GİH sınıfında yer almaktayız.

Kısacası İnsanoğlunun en son gelebileceği noktada görev yapmaktayız,

MUHAMMET BİRER




WWW.GENCCTE.COM

Yorum Gönder

0 Yorumlar

Barbaros Kızılelma